logo
Spoznáme tvár vraha?
10/03/13
Tvár človeka sa dá v mnohom prirovnať k odtlačku prstu. Má jedinečné a často nezameniteľné charakteristiky. Ale naproti odtlačkom prstov sa z nej dá vyčítať aj niečo viac.

Tvár človeka sa dá v mnohom prirovnať k odtlačku prstu. Má jedinečné a často nezameniteľné charakteristiky. Ale naproti odtlačkom prstov sa z nej dá vyčítať aj niečo viac.

Ľudí často hodnotíme práve podľa tvárí. Ľudská tvár v nás vyvoláva určité emócie, ktoré sa viažu na naše predchádzajúce skúsenosti. S tvárou si automaticky spájame predstavu o tom, aký asi je daný človek vo vnútri. Aké má charakterové rysy, povahu, koníčky a podobne. Toto všetko sa deje nevedomo - ako množstvo iných telesných procesov (napríklad dýchanie).

Okrem dobrých charakteristík si všímame aj tie zlé. Napríklad menej sympatickým ľuďom bývajú prisudzované zlé vlastnosti a pohnútky. Neurovedkyňa Ingrid Olson v súvislosti s ľudskou tvárou vraví: "Máme v sebe zabudovanú schopnosť tváre nielen rozpoznávať, ale tiež hodnotiť. Žena podľa tváre okoloidúceho muža hodnotí, či je pre ňu bezpečný, alebo nie. Muži podľa ženskej tváre hodnotia, aká by bola manželka alebo matka. Tieto hodnotenia majú pre nás aj ochrannú funkciu.

Napríklad na univerzite v Pensylvánii ukázali osemsto ženám fotografie mužov. Ženy mali vybrať muža, s ktorým by za žiadnych okolností nešli v noci cez park. Na všetkých fotografiách boli usmievajúci sa a hladko oholení muži. 92% žien vybralo fotografiu s číslom 23. Bola to fotografia vraha popraveného v USA v roku 1984.

Pre prevádzkovateľov bezpečnostných systémov to môže najmä v budúcnosti znamenať, že kamerové systémy budú môcť s vysokou presnosťou určiť potenciálneho páchateľa - vraha.

Informoval o tom mesačník Psychologie Dnes (1/2013)

Časté otázky
Kontaktujete nás a my prídeme na bezplatnú konzultáciu a obhliadku. Podľa skúseností je obhliadka a osobné stretnutie veľmi dôležité, nakoľko príde k objasneniu všetkých požiadaviek, očakávaní a možností. Následne sa vypracuje cenová ponuka, v ktorej sa uvedené zohľadňuje. Pred montážou sa podpisuje Zmluva o dodávke kamerového systému a môžeme inštalovať.
Obvykle do 2-3 pracovných dní.
Termíny sú uvedené už v ponukách a v samotnej Zmluve o dodávke kamerového systému. Obvykle je systém od podpisu zmluvy nainštalovaný do 15 pracovných dní.
Rodinný dom bežne 1 deň. Bytový dom bežne 2 dni. Ostatné doby trvania závisia od charakteru objektu.
Žiaľ nie. Obsluhujeme iba západné Slovensko.
Áno, približne do vzdialenosti 80 km od Bratislavy.
Nie.
Väčšina telefónov (a ich operačných systémov) podporuje možnosť prezerania aktuálneho diania pred kamerami. Odpoveď je áno. Potrebujete mať iba pripojenie na internet v mieste, kde sú kamery inštalované.
Obdobne ako pri prezeraní cez mobilný telefón, áno. Buď cez web rozhranie, alebo cez špeciálny softvér.
Ak s tým sused písomne súhlasí, tak áno.
Táto otázka je na individuálnu konzultáciu a nemožno na ňu paušálne odpovedať áno, alebo nie.
Niektoré typy kamier túto možnosť majú. Všetko je nastaviteľné, ale aby sme predišli prílišným falošným poplachom, radšej túto funkciu prenechávame pohybovým senzorom na to určeným.
V prípade, že je kamerovým systémom chránený majetok určený na podnikanie, áno. Ak je chránený súkromný majetok, nie.
Ak vaša otázka zodpovedaná nebola, kontaktujte nás.
Kontakt
KAMEROVÉ SYSTÉMY, S.R.O.
Adresa:
centrála: Ružová dolina 480/6, 821 08 Bratislava
pobočka: Vašinova 125/61, 949 01 Nitra
Kontakty:
+421 904 638 075 - Bratislava a okolie
+421 919 196 127 - Nitra a okolie
email:
info@specialistinabezpecnost.sk
fakturačné údaje:
IČO: 46 620 711
IČ DPH: SK2023542620
licencia technickej služby
číslo: PT003135
Z kapacitných dôvodov realizujeme montáže iba v rámci západného Slovenska.
Copyright © 2023 Kamerové systémy, s.r.o.